Blastocystis u prasat - Horská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Blastocystis je obligátně anaerobní prvok, který se běžně vyskytuje ve střevním traktu mnoha zvířat i lidí a je celosvětově rozšířen. Jedná se o geneticky velmi variabilní a rozporuplný organismus, u kterého je třeba prozkoumat a objasnit mnoho aspektů jeho biologie. Ve vybraném zemědělském družstvu byly v průběhu roku 2010 odebrány pro parazitologické vyšetření vzorky výkalů prasat. Celkem bylo odebráno a vyšetřeno kultivační metodou dle Dobell-Leidlaw (1926) 40 vzorků, z toho pozitivních na Blastocystis bylo 19 vzorků. Další vzorky byly vyšetřeny pomocí molekulárních metod (PCR). Jejich pomocí bylo získáno celkem 5 sekvencí Blastocystis, které bylo možné dobře zařadit do podtypů 1 a 5.
Blastocystis in pigs
Keywords: Blastocystis; variabilita; prasata; Blastocystis; variability; pigs