Morfologická variabilita a určování terestrických forem středoevropských druhů lakušníků (Ranunculus sect. Batrachium) - Vlčková, Linda (Jihočeská univerzita, 2022)
Lakušníky (Ranunculus sect. Batrachium) jsou značně komplikovanou skupinou vodních rostlin. Některé druhy jsou schopny růst v terestrickém prostředí na bahnitém substrátu, kde tvoří specifické terestrické formy. Tato práce se zabývá středoevropskými druhy lakušníků, které jsou schopny růst terestricky, konkrétně Ranunculus aquatilis, R. baudotii, R. peltatus, R. rionii, R. trichophyllus A a R. trichophyllus B (dva různé cytotypy R. trichophyllus). Cílem této práce je zjistit, zda se od sebe terestrické formy zmíněných taxonů morfologicky liší. Vzorky byly určeny do druhu pomocí metody průtokové cytometrie a poté na nich byly měřeny morfologické znaky. Následně byla data analyzována vícerozměrnými statistickými metodami, a bylo stanoveno, zda lze od sebe terestrické formy jednotlivých druhů lakušníků odlišit.
Morphological variability and determination of terrestrial forms of the Central European species of water-crowfoots (Ranunculus sect. Batrachium)
Keywords: lakušníky; Ranunculus sect. Batrachium; terestrické formy; fenotypová plasticita; Ranunculus aquatilis; Ranunculus baudotii; Ranunculus peltatus; Ranunculus rionii; Ranunculus trichophyllus A; Ranunculus trichophyllus B; water-crowfoots; Ranunculus sect. Batrachium; terrestrial modificants; phenotypic plasticity; Ranunculus aquatilis; Ranunculus baudotii; Ranunculus peltatus; Ranunculus rionii; Ranunculus trichophyllus A; Ranunculus trichophyllus B