Analýza rizik v obci s rozšířenou působností Horšovský Týn a následná metodická pomoc starostům obcí ve správním obvodu tohoto území - Germanová, Anastázie (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá analýzou rizik ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Horšovský Týn. Jejím cílem je analyzovat antropogenní a biogenní rizika na území obce s rozšířenou působností Horšovský Týn a vytvořit praktickou pomůcku, určenou starostům obcí pro řešení potencionálních mimořádných událostí. V teoretické části jsou definovány základní pravomoci a povinnosti orgánů obce v oblasti bezpečnosti a krizového řízení. Dále jsou zde vymezeny teoretické základy k problematice analýzy rizik, především definice pojmů a charakteristika jednotlivých dostupných metod. V praktické části je provedena konkrétní analýza rizik pro území správního obvodu obce s rozšířenou působností Horšovský Týn metodou expertních odhadů. Její součástí je podrobná charakteristika zmíněného teritoria z hlediska správního rozdělení, demografie, klimatologických a hydrologických podmínek, infrastruktury atd. Dále jsou zde vypočítány míry rizik, korigované míry rizik a výsledné míry rizik pro jednotlivé události, které jsou poté mezi sebou komparovány. Na základě výsledků analýzy jsou starostům navrhnuta bezpečností opatření. Vzniklá analýza rizik pro území obce s rozšířenou působností Horšovský Týn poslouží jako základní vstup do procesů havarijního a krizového plánování v tomto území. Metodická pomůcka, která bude předána starostům jednotlivých obcí, přispěje k připravenosti na řešení mimořádných událostí a krizových situací na území obce s rozšířenou působností Horšovský Týn. Tato práce může posloužit jako výukový materiál pro obor ochrana obyvatelstva.
Risk analysis in the municipality with extended competence Horšovský Týn and subsequent methodological assistance to the mayors of municipalities in the administrative district of this municipality with extended competence
Keywords: Analýza; riziko; hrozba; metodická pomůcka; mimořádná událost; krizové řízení; Analysis; risk; threat; methodical aid; emergency; crisis management