Míra popularity geologických věd mezi žáky základních škol a víceletých gymnázií - Bicanová, Laura (Jihočeská univerzita, 2013)
Bicanová L., 2013: Míra popularity geologických věd mezi žáky základních škol a víceletých gymnázií, Bakalářská práce, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Katedra biologie. Tato bakalářská práce vznikla v rámci projektu GA JU 065/2010/s. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo provést předvýzkum míry popularity geologických věd mezi žáky 9. tříd základních škol a kvart víceletých gymnázií. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu vzdělávací politika, charakteristikou Rámcového vzdělávacího programu Základní škola se zaměřením na obsah učiva o geologických vědách a metodologii výzkumu. Praktická část je věnována přípravě vlastního pedagogického výzkumu, tvorbě dotazníku a jeho vyhodnocování. Výsledky provedeného předvýzkumu na 197 respondentech v píseckém regionu ukazují, že neživá příroda opravdu patří mezi méně populární učivo mezi žáky ve věku 14 až 16 let. Rozdíly mezi pohlavím jsou zřetelné, děvčata projevila větší zájem o tuto sféru nežli chlapci a rozdíly mezi žáky ZŠ a SŠ byly pouze nepatrné. Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Simona Dvořáčková, Ph.D.
The rate of Geological Sciences popularity among students primary schools and grammar schools
Keywords: geologické vědy; Rámcový vzdělávací program; písecký region Hlavním cílem této bakalářské práce bylo provést předvýzkum míry popularity geologických věd mezi žáky 9. tříd základních škol a kvart Rámcový vzdělávací program; geologické vědy; dotazníky; píseckém regionu ukazují; že neživá příroda; geological sciences; Framework Education Programme; Písek region