Diachronní lexikografická analýza sémantického pole charakterových vlastností. - Lepešková, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem této bakalářské práce je problematika vývoje slovníkových mikrostruktur v čase. Cílem práce je určit, k jakým změnám v mikrostrukturách slovníků dochází na základě analyzování vybraných lemmat ze sémantického pole charakterových vlastností. Práce nabízí teoretické kapitoly, v nichž jsou s užitím literatury uvedeny základní pojmy a informace spojené se strukturováním slovníků a s využitím sémantiky v lexikografii. Poznatky z teoretických kapitol jsou následně doplněny o kapitoly obsahující samotné analýzy vývoje mikrostruktur a slovního významu lemmat. Na jejich základě je možné doložit, jakým konkrétním způsobem ke změnám jednotlivých aspektů dochází. Výsledky analýz jsou shrnuty v závěru, kterému následuje španělské resumé. Práce je psána v češtině.
Diachronic lexicographic analysis of the semantic field of the character properties.
Keywords: lemma; sémantické pole; mikrostruktura; lemma; semantic field; microstructure