Vztažné věty ve španělských neliterárních textech (v porovnání s češtinou) - Holinková, Klára (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním vztažných vedlejších vět v češtině a ve španělštině. První část práce se věnuje teoretickému vymezení pojmu vztažná věta v obou jazycích a následnému srovnání obou přístupů. Ve druhé části práce autorka vychází z lingvistické analýzy českého a španělského srovnatelného textu, ve které se zaměřuje na identifikaci gramatických jevů popsaných v teoretické části práce. Práce je napsána česky a obsahuje resumé ve španělštině.
Relative Clauses in Spanish and Czech Non-Literary Texts
Keywords: vztažná věta; vztažné zájmeno; vztažné příslovce; restriktivní věta; nerestriktivní věta; předložková věta; relative clause; relative pronoun; relative adverb; restrictive clause; nonrestrictive clause; prepositional clause