Heathcliff as a Romantic Hero - Klimešová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2016)
Úkolem práce nejprve bude v úvodní kapitole definovat romantismus v anglické literatuře 19. století s důrazem na pojetí romantického hrdiny v poezii a próze anglických romantiků (Byron, Shelley). Práce se dále pokusí podrobně charakterizovat hlavní mužskou postavu románu Emily Brontë Na Větrné hůrce a soustředí se na její romantické rysy. V závěru práce nastíní základní vnitřní rozpory romantických postav románu viktoriánského období.
Heathcliff as a Romantic Hero
Keywords: Na Větrné Hůrce; Romantický hrdina; Romantismus; Heathcliff; Emily Brontë; Heathcliff; Romanticism; Wuthering Heights; Emily Brontë; Romantic Hero