Vliv migrace na drogovou scénu v České republice - Koranda, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá vlivem migrace na drogovou situaci v České republice. Hlavním motivem pro volbu tohoto tématu byla snaha alespoň částečně zpracovat z praktického a bezprostředního pohledu poměrně složitou oblast současné drogové scény, týkající se etnických skupin žijících na našem území. Práce je zaměřena na postupnou profilaci těchto skupin v oblasti organizované drogové kriminality v ČR od roku 1989 . Jsou zde uvedeny způsoby nelegálního dovozu drog do České republiky a podíl občanů ČR na této trestné činnosti. Většina informací, které se týkají specifických způsobů páchání trestné činnosti a aktuálního stavu kriminality vybraných etnických skupin vychází v bakalářské práci ze statistických materiálů Policie České republiky, Celní správy a Výroční zpráv Národní protidrogové centrály. Při provádění výzkumu bylo postupováno kvantitativní metodou, kde byly porovnávány výsledky z výše uvedených publikací. Cílem této práce je poukázat na zapojení cizích státních příslušníků a také etnických skupin žijících na území České republiky do nelegálního obchodu s drogami. Dalším cílem je porovnat podíl občanů ČR a cizinců na této trestné činnosti, a také zjistit, jakým způsobem se potírání drogové kriminality odráží na ceně drog. V první kapitole této práce jsou informace k vybraným etnickým skupinám, které se na území České republiky zapojují do nelegálního obchodu s drogami. Větší část je věnována osobám vietnamské a rómské národnosti. V této kapitole bylo čerpáno z odborné literatury a jsou zde i nepřímé citace z jednotlivých knih. V závěru kapitoly jsou popsány specifické znaky nelegálního obchodu s drogami podle jednotlivých druhů drog. Výzkum obsahuje tabulky, ve kterých je porovnání drogových deliktů u pachatelů české národnosti a pachatelů ostatních národností . Je zde uvedeno zastoupení jednotlivých národnostních menšin, počet drogových trestných činů u obou skupin pachatelů a podíl etnických skupin a cizinců na organizované trestné činnosti. V závěru bakalářské práce jsou uvedeny výsledky výzkumu, které potvrdily stanovené hypotézy a splnily cíl této práce, neboť se podařilo doložit jakým způsobem se podílí cizí státní příslušníci a národnostní menšiny žijící v ČR na drogové kriminalitě.
The influence of migration on the drug scene in the Czech republic
Keywords: etnikum; drogy; odhalování; organizovanost; skupina; pachatel; páchání; cizinci; ethnic; drugs; detection; organize; company; offender; commission; strangers