Dobrovolnická činnost v Diakonii ČCE Klatovy zaměřená na osoby s mentálním postižením - Sejpková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2012)
Stručná charakteristika práce: V této práci jsem se pokusila vyjmenovat a definovat základní pojmy, které se týkají problematiky lidí s mentálním postižení. Cílem praktické části bylo provést předvýzkum, který měl vysledovat, motivační faktory, které přivedly studenty k dobrovolnické činnosti a zároveň sledovat jaký vliv může mít tato činnost na mladé lidi z řad studentů. Výzkumný vzorek tvořily studenti Střední školy zemědělské a potravinářské školy v Klatovech, kteří pravidelně docházejí za uživateli denního stacionáře. V kapitolách je také představena organizace Diakonie ČCE. Podrobná analýza dotazníků vyplněných dobrovolníky, kterou jsem vykonala, mi napomohla k pochopení motivačních faktorů, které studenty vedou k dobrovolnické činnosti a že je též velmi významně tato činnost pozitivně ovlivňuje. Studenti nabývají nové zkušenosti, znalosti a dovednosti. Cítí, že dělají dobrou věc a tato činnost je naplňuje. Získávají nový pohled na problematiku lidí s postižením. Za hlavní iniciativy v této oblasti mnozí z nich považují potřebu nového poznání, zvídavost a nové zážitky. Má bakalářská práce by mohla být pomocníkem v zamýšlení se nad integrací lidí s postižením. Možná by také mohla být oním důvodem, proč se zapojit do dobrovolnické činnosti a pomáhat lidem s mentálním postižením. Pojmy uvedené v teoretické části se mohou stát vodítkem, jak se ve stručnosti zorientovat v problematice mentálního postižením.
Young people and volunteers for mentally handicapped people in Klatovy Diakonie CCE
Keywords: mentální postižení; handicap; klasifikace mentální retardace; autismus; integrace; inkluze; volný čas volnočasové aktivit pro osoby s postižením; dobrovolnictví a dobrovolnická činnost; organizace Diakonie ČCE.; mental disability; the clasification of mental retardation; authism; integration; inclusion; leisure time; leisure activities for handicapped people; volunteers and volunteerism; Diaconia of the Evangelical Church of Czech Brethern.