Pojetí smrti v existencialistickém myšlení - Nagyová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá otázkou, jakým způsobem nahlížejí na smrt existencialističtí filosofové. Hlavním záměrem práce je poukázat na možné rozlišné chápání smrti u jednotlivých autorů. Jejím cílem je nalézt odpovědi na otázky, zda můžeme najít různé podoby smrti. Otázky jakým způsobem se autoři ve svých spisech se smrtí vypořádávají, nebo zda přítomnost smrti ovlivňovala jejich tvorbu. V neposlední řadě také poukázat na otázku posmrtného života. Zda autoři věřili v posmrtný život nebo zda v jejich životech otázka posmrtného života nefigurovala. Práce je psána s vědomím, že smrt je zahalena tajemstvím, na které lze jen stěží odpovědět.
The concept of death in existentialist mean
Keywords: smrt; existencialismus; posmrtný život; revolta; absurdno; zoufalství; subjektivita; dead; existencialism; life after death; revolt; absurd; desperation; subjektivity