Chladová odolnost larev octomilky, Drosophila melanogaster (Diptera: Drosophilidae) - Korbelová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Testovali jsme přežívání larev octomilky Drosophila melanogaster za nízkých teplot (0*C a 5*C) po jejich vývoji v sedmi rozdílných aklimačních režimech. Larvy, které se vyvíjely ve standardní dietě při 25*C, vykazovaly 50% mortalitu po 12,6 minutách vystavení teplotě 0*C (Lt50 = 0,21 h). Naproti tomu larvy, které se vyvíjely v dietě obohacené glycerolem při 15*C a byly chladově aklimovány při 5*C během posledních dvou dní jejich vývoje, měly Lt50 = 38,6 h. To znamená, že bylo možné zvýšit Lt50 při 0*C více než 180-krát za použití jednoduchých manipulací s teplotou během vývoje a složením diety. Byly popsány fyziologické rozdíly v délce larválního vývoje, čerstvé hmotnosti, suché hmotnosti, hydratace a v celkovém obsahu proteinů, lipidů a glykogenu mezi larvami patřícími do rozdílných aklimačních variant. Byly připraveny vzorky pro budoucí detailní metabolomickou analýzu.
Cold hardiness of larvae of the fruit fly, Drosophila melanogaster (Diptera: Drosophilidae)
Keywords: Drosophila; přežívání; chladová aklimace; délka vývoje; čerstvá hmotnost; suchá hmotnost; hydratace; proteiny; lipidy; glykogen; Drosophila; survival; cold acclimation; development length; fresh mass; dry mass; hydration; proteins; lipids; glycogen