Charakteristiky rezidentů vnitřního města Českých Budějovic na pozadí procesu gentrifikace - Křešničková, Dana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce srovnává odpovědi obyvatel bydlících ve vnitřním městě Českých Budějovic na pozadí procesu gentrifikace. V 7 plochách vnitřního města bylo metodou standardizovaného rozhovoru uskutečněno 75 rozhovorů s rezidenty, které byly následně vyhodnoceny. Respondenti byli roztříděni na ty, kteří mají charakteristiky gentrifikantů a na ostatní bydlící. Následně byly zkoumány rozdíly v jejich odpovědích. Byly také sledovány rozdíly v odpovědích obyvatel bydlících v jednotlivých řešených plochách. V ploše 2 - Nové domy u Perly - ul. Holečkova se gentrifikace projevuje výrazněji než v ostatních plochách. Součástí práce je rozbor literatury vztahující se k gentrifikaci.
Characteristics of inner-city Ceske Budejovice residents on the background of gentrification process
Keywords: urbánní geografie; revitalizace; gentrifikace; sociální struktura; urbánní migrace; kvalita bydlení; vnitřní město; standardizovaný rozhovor; České Budějovice; urban geography; revitalisation; gentrification; social structure; urban migration; quality of housing; inner city; standardized interview; České Budějovice