Biodiverzita epigeických brouků na vybraných polních kulturách - vliv managementu na strukturu společenstev - Svoboda, Richard (Jihočeská univerzita, 2012)
Společenstva epigeických brouků byla studována na čtyřech agroekosystémech s různými pěstovanými plodinami. Všechny čtyři agroekosystémy se nacházely v blízkém okolí Českých Budějovice (Jižní čechy). Na prvním agroekosystému se konvenčním způsobem pěstovala kukuřice. Na druhém agroekosystému se opět konvenčním způsobem pěstovala pšenice. Na třetím agroekosystému to byl ječmen a na čtvrtém trvalý travní porost. Jednotlivé lokality se lišily nejen v pěstované plodině, ale i v množství prováděných agrotechnických operaci v období odchytu. Pro odchyt materiálu byla na všech agroekosystémech použita metoda zemních pastí. Následně byly určeny druhy a byla studována míra lidského dopadu četností druhů různých ekologických skupin nalezených v daných lokalitách. Aktivita brouků byla nejvyšší na agroekosystému s kukuřicí, kde byla nalezena téměř polovina ze všech odchycených jedinců. Aktivita byla na všech agroekosystémech ovlivněna jak managementem agtrotechnických operací tak v daném roce specifickým počasím. Na všech lokalitách naprosto převládaly expanzivní druhy (E ? druhy odlesněných stanovišť silně ovlivněných činností člověka)
Biodiversity of epigeic beetles on selected field crops - effects of management on the structure of communities
Keywords: agroekosystém; epigeičtí brouci (Coleoptera); společenstva; bioindikátory; lidský dopad; biodiverzita; kukuřice; pšenice; ječmen; TTP; trvalý travní porost; agroecosystem; ground beetles (Coleoptera); communities; bioindicators; human impact; biodiversity; maize; wheat; barley; permanent grasslands