Křesťanská výchova jako výchova k hodnotám - Herout, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá otázkou křesťanské výchovy a postupného přijímání hodnot. Jako hlavní determinanty tohoto přijetí se jeví svobodná vůle a rozum. V práci je nastíněn pohled papeže a pedagoga Jana Pavla II., který vyzdvihuje osobu člověka díky důstojnosti, která mu byla darována Bohem. Hodnota je zde prezentována jako dar vzájemné sounáležitosti, kdy jsou lidé odkázáni na vzájemnou pomoc, ne pro materiální chtění, nýbrž pro naplnění křesťanského povolání. Tento postoj prezentuje v práci křesťanský myslitel a filosof Immanuel Kant.
Christian Education as an Education toward Values
Keywords: křesťanská výchova; hodnota; mravnost; svoboda; lidská důstojnost; Christian Education; Value; Morality; Freedom; Human Dignity