Interní audit ve společnosti ČEZ - Šmausová, Bohuslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním úkolem, který jsem si vytyčila, bylo shrnutí obsahu činnosti interního auditu, poukázání na výhody ustanovení útvaru interního auditu v podniku a seznámení s nároky, které jsou kladeny na pracovníky útvaru interního auditu. Dalším úkolem bylo vypracování interního auditu ve společnosti ČEZ, a. s., za využití auditorských postupů používaných při interním auditu v této společnosti. Všechny výše zmíněné úkoly jsem řešila nejprve v teoretické rovině. Snažila jsem se podrobně rozebrat současné moderní pojetí interního auditu a zejména jsem se věnovala nejrůznějším aspektům interního auditu v podniku. Praktická část této diplomové práce se týkala interního auditu hospodaření s odpady a jejich využívání jako druhotné suroviny v ČEZ, a. s. Cílem bylo ukázat na modelovém příkladě přípravu, provedení, ukončení a vyhodnocení zjištěných skutečností interního auditu ve společnosti ČEZ, a. s. Nejprve jsem zpracovala zadání auditu, kde jsem upřesnila typ auditu, cíle, termíny provedení auditu, auditorský tým a tematický program. Dále je uveden souhrn nálezů, nesouladů, slabých míst a nedostatků. Neshody jsou zobecněny a ve zprávě prezentovány ve formě systémových nedostatků. Poté následují konkrétní zjištění zpracovaná v průběhu interního auditu na základě požadavků a cílů uvedených v zadání interního auditu.
Internal audit in ČEZ
Keywords: interní audit; ČEZ a.s.; funkce interního auditu; externí audit; plánování interního auditu; realizace interního auditu; ukončení interního auditu; výbor pro audit; nezávislost a objektivita auditorů; internal audit; ČEZ a.s.; function of internal audit; external audit; preparation of internal audit; completion of internal audit; finalization of internal audit; the board of audit; independence and detachment