Příslovečné určení příčiny v současné francouzštině: popis, postavení, funkce. Srovnání s češtinou. - Bešťáková, Kristina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá popisem, postavením a funkcí příslovečného určení příčiny v současném francouzském a českém jazyce. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je objasněna problematika kauzality a následně je vymezeno pojetí příslovečného určení příčiny ve francouzské a české lingvistické terminologii. Dále se tato část věnuje syntaktickým a sémantickým vlastnostem příslovečného určení příčiny, všímá si možného valenčního chápání tohoto větného členu a rovněž se zabývá otázkou jeho extrapredikativního či intrapredikativního postavení. V neposlední řadě směřuje pozornost na postavení příslovečného určení příčiny ve vztahu k aktuálnímu členění větnému. Praktická část je věnována vlastní korpusové analýze vybraných typicky příčinných výrazů, které realizují příslovečné určení příčiny. Zřetel je kladen zejména na jejich postavení ve francouzské a české větě.
Causal Circumstantial Adverbials in the contemporary French: description, position, function. Comparison with Czech.
Keywords: příslovečné určení příčiny; příčina; účinek; kauzální vztah; syntax; causal adverbial complement; cause; effect; causal relation; syntax