Pohybové aktivity studentů středních škol v Trhových Svinech - Štangl, František (Jihočeská univerzita, 2018)
Dnešním problémem 21. století se stává nedostatečná pohybová aktivnost a velký nárůst obezity. Je prokázán vliv pohybové nedostatečnosti na prevalenci obezity. S nárůstem zdravotních komplikací, které vychází z nevhodného životního stylu i přes velký pokrok v lékařské vědě je tento stav realitou moderní civilizace. Zneklidňující je, že tento nezdraví způsob života vedou také děti a mladiství. Lze říci, že pohybová aktivita a sport se dostává u mládeže poněkud do pozadí jejich zájmů. Pohybová aktivnost a její zdravotní benefity jsou jedním ze základních témat výchovy ke zdraví. Cílem bakalářské práce bylo na základě vlastního dotazníkového šetření a následného vyhodnocení získaných dat zjistit a porovnat účast v mimoškolních pohybových a sportovních aktivitách studentů gymnázia a střední školy v Trhových Svinech. V teoretické části jsou definovány pojmy jako pohybová aktivnost, pohybová aktivita, pohybová nedostatečnost, se kterými pracuji, a je zde zpracováno jejich základní rozdělení. Další kapitoly jsou věnovány zdravotním benefitům plynoucí z pohybové aktivnosti a dále jsou zde popisovány další aspekty pohybové aktivnosti ve vztahu ke zdraví. Praktická část této bakalářské práce naznačuje výsledky výzkumu, že pohybové aktivity jsou mezi studenty gymnázia a střední školy relativně rozšířenou činností. Výzkum byl realizován pomocí dotazníkového šetření. Tento dotazník byl vytvořen speciálně jen pro tento výzkum.
Physical activities high school students in Trhové Sviny
Keywords: pohybová aktivnost; pohybová aktivita; pohybová nedostatečnost; zdravotní benefity; physical activeness; physical activity; physical insufficiency; health benefits.