Rozpočtový výhled města - Jandová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je sestavit rozpočtový výhled města. Na začátku je uvedena problematika týkající se příjmů a výdajů měst, metod odhadu příjmů a výdajů, rozpočtu a rozpočtového výhledu. V metodice jsou uvedeny postupy rozdělené podle jednotlivých druhů příjmů a výdajů, plánu investic a dluhové služby, ve stejném rozdělení je sestaven i rozpočtový výhled. Rozpočtový výhled je sestaven pro město Plasy na 4 roky, a to 2014 až 2017. Rozpočtový výhled je rozdělen na běžnou část a kapitálovou část rozpočtového výhledu. V kapitálové části je proveden variantní plán investic, podle kterého je kapitálová část rozdělena na tři základní varianty a variantu 4, která je obměnou předchozích variant. V běžné části rozpočtového výhledu je tvořena finanční rezerva pro všechny varianty ve všech letech rozpočtového výhledu. Kapitálová část rozpočtového výhledu vychází přebytková ve variantách 1-3, ve variantách 4a-4c je v některých letech schodková. Město Plasy má pouze dlouhodobé úvěry, které město splatí v roce 2020, jestliže si nevezme úvěr nový. Město na financování investic uvažuje o dvou dlouhodobých úvěrech. Město zvládne splácet dluhovou službu ve variantách 1-3, a zároveň bude stále vytvářet finanční rezervu. Ve variantách 4a-4c dojde v některých letech ke schodku kapitálové části rozpočtového výhledu způsobené splácením jistiny dlouhodobých úvěrů. V takovém případě je potřeba uvážit záměry města v delším časovém období a zvážit schopnost splácet dluh města i v dalších letech než, na které je sestaven rozpočtový výhled. Hospodaření města je stabilní a přebytek běžné části rozpočtového výhledu umožní snadno zvládnout i nečekané výkyvy v příjmech nebo výdajích. A zároveň umožní z části financovat investice. Hospodaření města bude přebytkové ve všech letech rozpočtového výhledu z důvodu přebytku v běžné části rozpočtového výhledu, který pokryje schodek kapitálové části ve variantě 4a-4c.
Budgetary outlook of a city
Keywords: příjmy a výdaje měst; rozpočet; rozpočtový výhled; investice; dluhová služba; incomes and costs of town; budget; budgetary aspect; capital assets; debit service