Výchovně-vzdělávací proces jako cesta k integraci romských dětí - Lebedová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na problematiku romského etnika. V teoretické části jsem se věnovala specifikám jejich kultury, problematice tzv. integrace a otázce multikulturní výchovy. Vlastní výzkum pak ověřoval možnosti, které vzdělávání a výchova romským dětem přináší prostřednictvím přípravných ročníků. Mimo analýzy výsledků přípravných ročníků v Českých Budějovicích, jsem se pokusila objasnit motivaci romských rodičů pro umisťování jejich dětí do těchto tříd.
Educational process like the Path to gipsy's children integration
Keywords: integrace; asimilace; multikulturní výchova; přípravný ročník; romský asistent; integratio; asimilation; mmulticultural education; preparatory class; Romany assistant