La couleur locale, le fantastique et le jeu dans les nouvelles de Prosper Mérimée " La Vénus d'Ille " (1837) et " Lokis " (1868) - Černá, Renata (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je představit dvě fantastické novely francouzského autora Prospera Mériméeho La Vénus d´Ille (1837) a Lokis (1868). Po úvodu a krátkém představení autora následuje stěžejní část práce, jejíž kapitoly jsou zaměřené na rozbory jednotlivých novel z hlediska kompozičního a výrazového a jejich komparaci. Na základě tohoto se práce zároveň snaží zjistit, jakou funkci zaujímají v celku autorovy umělecké tvorby.
The Local Colour, Fantasy and Playfulness in the Short Stories by Prosper Mérimée " La Vénus d´Ille" (1839) and "Lokis" (1869)
Keywords: Mérimée Prosper; Lokis; La Vénus d´Ille; fantastická literatura; francouzská novela; biografie; literárnevědný rozbor; Mérimée Prosper; Lokis; La Vénus d´Ille; fantasy prose literature; fantastic novella; biography; literary scientific analysis