Archeologie k dějinám dobývání zlata v Kašperských Horách a okolí - Navrátilová, Barbora Hedvika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce si klade za cíl přiblížit montánní archeologii a těžbu a rýžování zlata v Kašperských Horách a okolí. Soustřeďuje se přímo na město, hrad Kašperk a blízké doly. Zde jsou dodnes známy doklady hornicky zaměřených aktivit. Bakalářská práce zahrnuje i typologické vymezení, dokumentaci a identifikaci artefaktů souvisejících s montánní archeologií, zpracovanou za pomoci pramenů, literatury a odborného dohledu. Všechna dostupná zjištění, jež se týkají této problematiky, jsou v práci zahrnuty.
Archaeology to the history of gold mining in Kašperské Hory and vicinity
Keywords: archeologie; hornictví; Kašperské Hory; typologie; zlatodoly; povrchová těžba; archaeology; mining; Kašperské Hory; typology; gold mines; surface mining