Moderní trendy ve stavebnictví - Proboštová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce na téma "Moderní trendy ve stavebnictví" se zabývá přehledem stavebních materiálů, které jsou nejčastěji používány ve stavebnictví 21. století, zejména pro rodinné domy. Jedná se zejména o tepelné izolace, hydroizolace, spojovací materiály, víceúčelové materiály, vhodné materiály pro svislé a vodorovné konstrukce, materiály pro zastřešení a podlahy. Práce v jednotlivých kapitolách je rozdělena podle daných stavebních konstrukcí. Jsou zde obsaženy jak tradiční, tak i novodobé materiály. V práci se vysvětluje chemické složení, výroba a uplatnění moderních stavebních materiálů. Dále jsou diskutovány jejich mechanické, fyzikální vlastnosti a jejich přínosy a omezení. V rozsáhlé části práce je uveden přehled stavebních materiálů formou literární rešerše. Součástí rozsáhlé práce je nalézt možné moderní stavební materiály, ze kterých by mohl být postaven rodinný dům "Vertigo". Praktická část se zaměřuje na tvorbu vzorníku, který obsahuje vybrané stavební materiály z oblasti hydroizolacích, tepelněizolačních materiálů, zdících prvků, obkladů, střešních krytin, víceúčelových materiálů a příslušného slepení daných vzorků. Hlavním přínosem této práce je, že může posloužit jako podpůrný učební text pro studenty, některých technických oborů, zabývajících se stavebními materiály.
Modern trends in the building construction
Keywords: Stavební materiály; tradiční a novodobé materiály; vzorník; Building materials; traditional and modern materials; pattern book