Možnosti volnočasových aktivit při práci s průřezovými tématy na 1. stupni ZŠ - Hejcmanová, Radka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá možnostmi volnočasových aktivit při práci s průřezovými tématy na 1. stupni základní školy. Cílem práce je zachycení zkušeností učitelů při začleňování průřezových témat a vytvoření pětidenního programu. Teoretická část práce vymezuje na základě odborné literatury pojem rámcový vzdělávací program a průřezová témata a charakterizuje volnočasové aktivity. Nastiňuje postupy, kterými jsou průřezová témata začleňována do školních vzdělávacích programů. Naznačuje vazby mezi průřezovými tématy a volnočasovými aktivitami, především s důrazem na možnosti, které volnočasové aktivity nabízejí při naplňování obsahu jednotlivých průřezových témat ve výuce. V praktické části je pomocí dotazníkové metody zmapována situace se začleňováním průřezových témat na základních školách. Těžištěm diplomové práce je příprava pětidenního programu volnočasových aktivit se zaměřením na Multikulturní výchovu.
Possibilities of leisure-time activities at work with cross-sectional themes at the first stage of a primary school
Keywords: RVP ZV; ŠVP; kurikulární reforma; průřezová témata; multikulturní výchova; general curriculum for basic education; school curriculum for basic education; cross-sectional themes; multicultural education