Potravní preference mravenců r. Formica na semenech s elaiozómy - Englický, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem této bakalářské práce je zjistit, zda mravenci rodu Formica preferují některé z druhů semen s elaiozómy. Přenos semen s elaiozómy mravenci se nazývá myrmekochorie. V teoretické části této práce je popsán fenomén myrmekochorie, který je zde zasazen do kontextu problematiky šíření semen. V závěru teoretické části je zhodnoceno, že i přes některé nevýhody přináší myrmekochorie mravencům i rostlinám značné zisky. V praktické části této bakalářské práce je popsán pokus, kterým byly zjišťovány preference mravenců. U dvou pokusných mravenišť byla mravencům předkládána semena s elaiozómy celkem pěti pokusných rostlin. Získaná data byla zpracována do tabulek a grafů a následně vyhodnocena. Z výsledků je patrno, že mravenci preferují některé druhy předložených semen. Práce diskutuje, čím je tato preference mravenců způsobena.
Ant food preferences (Formica genus) on the seeds with elaiosomes
Keywords: myrmekochorie; semeno; elaiozóm; mravenec; disperze; myrmecochory; seed; elaiosom; ant; dispersion