Analýza příjmů venkovských obcí - Dušáková, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce na téma analýza příjmů venkovských obcí má za cíl zhodnotit výši, strukturu a dynamiku příjmů venkovských obcí v České republice. Příjmy jsou analyzovány v období 2001 ? 2008 a jsou rozčleněny na daňové, nedaňové, kapitálové a přijaté dotace. Práce uvádí teoretická východiska pro samotnou analýzu, především jde o legislativní vlivy, které působí změny v příjmech obecních rozpočtů. Stěžejní kapitolou rozpočtů obcí jsou daňové příjmy, které se odvíjejí od platného zákona o rozpočtovém určení daní. Daňové příjmy obcí se skládají ze sdílených daní, svěřených daní a místních poplatků. Přičemž u svěřené daně z nemovitostí a místních poplatků lze sledovat znaky daňové autonomie obcí. Nejvýznamnější změna v daňových příjmech nastala v roce 2008, kdy došlo ke zvýšení příjmů zejména u menších obcí. Z hlediska struktury jsou nejvýznamnější daňové výnosy ze sdílených daní. Nedaňové příjmy představují hlavně příjmy z vlastního podnikání obcí a uživatelské poplatky. Kapitálové příjmy plynou obcím z prodeje dlouhodobého majetku a tvoří nejmenší část příjmů. Druhým nejvýznamnějším příjmem jsou přijaté dotace, které se dělí podle účelu na investiční a běžné. Venkovské obce jsou pro porovnání rozčleněny do pěti kategorií a navíc je vytvořena i jedna kategorie s nevenkovskými obcemi. Z provedené analýzy příjmů a porovnání těchto kategorií obcí vyplývá, že obce v suburbánních zónách mají odlišnou strukturou svých příjmů.
Analysis of the incomes of rural municipalities
Keywords: financování územních samospráv; příjmy venkovských obcí; daňové příjmy obcí; přijaté dotace; financing of regional self-governing units; income of rural municipalities; tax revenues; received subsidies