Dzogčhen a jeho filosofické aspekty v tradici Bön - Klozar, Karel (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá filosofickými aspekty Dzogčhenu, jenož náhled tvoří nejhlubší a nejvlastnější esenci tradice Jungdrung Bön. Dzogčhen je duchovní tradice se specifickým nedualistickým náhledem na svět a člověka. První část se zabývá historií Bönu a rozdělením jeho nauk, a také hlavními dzogčhenovými liniemi v této tradici předávaných. Další část cílí na vysvětlení rozdílů mezi sútrou, tantrou a Dzogčhenem z pohledu bönského Dzogčhenu zejména ve smyslu pojmů základu, cesty a plodu, prázdnoty a jasnosti, vědomí a mysli a jejich přirozenosti. Dále předkládá text Dvanáct malých tanter, který i důsledně vysvětlí a okomentuje. V poslední a klíčové kapitole se práce věnuje filosofickému prozkoumání některých klíčových aspektů Dzogčhenu, zejména pojmu autenticity, a to ve smyslu jak si můžeme být jisti zkušenosti přirozené mysli, když naše vědomí ji nejsou schopna nijak pojmout. Dále dojde na porovnání Parmenidových zlomků s některými východisky buddhistické a dzogčhenové filosofie a vyvozeny možné inspirativní závěry o pojmu myšlení o intencionalitě.
Dzogchen and its philosophical aspect in Bon tradition
Keywords: Dzogčhen; sútra; tantra; Žhang Žhung; madhjamaka; čittamatra; náhled; základ; cesta; plod; meditace; jednání; příklad; svědectví; význam; nezrozený; neustávající; jednota; přirozená mysl; mysl; jediná sféra; prázdnota; šúnjata; transcendentno; náboženství; myšlení; filosofie; Východ; Západ; poznání; autenticita; jistota v poznání; karmická příčina; vědomí; alaja vědomí; vizualizace; kontemplace; Jungdrung Bön; subjekt; objekt; redukcionismus; křesťanství; Dzogchen; sutra; tantra; Zhang Zhung; madhjamaka; chittamatra; view; base; path; fruit; meditation; conduct; example; proof; meaning; unborn; unceasing; singularity; nature of mind; mind; unbounded wholeness; emptiness; sunjata; transcendent; religion; thinking; philosophy; East; West; knowledge; authenticity; certainty in knowing; karmic cause; conscioussness; alaja vijnana; visualisation; contemplation; Yungdrung Bon; subject; object; reductionism; Christianity