Analýza dopravní infrastruktury města České Budějovice při vzniku mimořádné události se zaměřením na poskytovatele městské hromadné dopravy - Šimková, Hana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopravní infrastruktury města České Budějovice při vzniku mimořádné události, přičemž se konkrétně zaměřuje na poskytovatele městské hromadné dopravy. Cílem bylo zjistit, na jaké úrovni se nachází připravenost poskytovatele městské hromadné dopravy na vznik mimořádné události v rámci dopravní infrastruktury města České Budějovice. Teoretická část diplomové práce se zabývá definicí základních pojmů, které souvisejí s problematikou zvoleného tématu práce. Zejména se pak tato část zaměřuje na jednotlivé druhy dopravy v rámci České republiky a přístup k dopravě z pohledu Evropské unie. Součástí praktické části je základní charakteristika města České Budějovice a dopravy, která se na daném území vyskytuje. Popsána je interakce jednotlivých druhů dopravy s ohledem na integrovaný dopravní systém. Ve výzkumné části je provedena selekce zájmových prvků MHD, které je třeba s ohledem na jejich kritičnost a významnost chránit. Dále je zde uveden řízený rozhovor se zaměstnancem Dopravního podniku města České Budějovice. Pomocí multikriteriální analýzy rizik byla identifikována ta nebezpečí, která jsou schopna ohrozit stanovené zájmové prvky, tzn. zastávky MHD. Na základě všech zjištěných informací a výsledků z analýzy jsou Dopravnímu podniku navrhnuta opatření ke zlepšení připravenosti na vznik mimořádné události. Vzniklá multikriteriální analýzy rizik může posloužit jako základní vstup do případných procesů plánování.
An analysis of the transport infrastructure in the city of České Budějovice during an emergency situation with focus on public transport providers
Keywords: doprava; městská hromadná doprava; analýza; dopravní infrastruktura; mimořádná událost; transportation; public transportation; analysis; transportation infrastructure; emergency