Analýza habituace u drozofilích modelů pro neurodevelopmentální onemocnění - Kabátová, Bára (Jihočeská univerzita, 2023)
Habituace je behaviorálně konzervovaný proces učení. Deficit v habituaci je asociován s neurovývojovými poruchami. Mimo jiné může existovat souvislost mezi neurovývojovými poruchami a imunitou. Geny, které jsou asocivané s neurodevelopmentálními poruchami mají své ortology u drozofily. Tato práce manipulovala s expresí těchto genů v imunometabolické, tukové tkáni a studovala vliv těchto manipulací na habituaci.
Analysis of habituation in Drosophila models for neurodevelopmental disease
Keywords: Drosophila melanogaster; habituace; neurodevelopmentální onemocnění; RNA interference; Drosophila melanogaster; habituation; neurodevelopmental disorders; RNA interference