Turecké obléhání Vídně a každodenní život v metropoli habsburského soustátí roku 1683 očima Jiřího Vojtěcha Felixe Novodvorského - Punčochář, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje správci vídeňského paláce Ditrichštejn? v roce 1683. Zaměřuje se na druhé turecké obléhání Vídně v létě roku 1683. Čerpá z hlášení, která v pr?běhu celého roku odeslal správce Jiří Vojtěch Felix Novodvorský kníţeti Ferdinandu Josefovi z Ditrichštejna. Cílem práce je analyzovat události ve Vídni, kon-krétně v ditrichštejnském paláci z pohledu očitého svědka. Předmětem zájmu je přípra-va města na obléhání, popis dvouměsíčních boj?, tak jak je vnímal Jiří Vojtěch Novod-vorský a náhled do kaţdodennosti obránc? Vídně. Stranou pozornosti nez?stane ani následná rekonstrukce poničeného paláce.
The Siege of Vienna and Everydayness in Vienna 1683 by reports of Jiří Vojtěch Felix Novodvorský
Keywords: Habsburská monarchie; turecké války; Leopold I.; obléhání Vídně 1683; Ferdinand Josef z Ditrichštejna; Jiří Vojtěch Felix Novodvorský; Palais Modena; Habsburg Monarchy; Ottoman wars in Europe; Leopold I.; The Siege of Vienna 1683; Ferdinand Josef z Ditrichštejna; Jiří Vojtěch Felix Novodvorský; Palais Modena.