Lokální a celková fluoridace a její vliv na zdraví chrupu potažmo zdraví celkové u dětí staršího školního věku - Čábelková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá monitorováním znalostí o vlivu fluoru ve formě lokální i celkové fluoridace mezi rodiči dětí staršího školního věku a mezi zubními lékaři. V teoretické části se práce věnuje anatomii a fyziologii dutiny ústní, formám fluoridové prevence ? lokální i celkové, negativními i pozitivními účinky fluoru na lidský organizmus. Dále práce popisuje možný vliv fluoru na IQ a na vznik ADHD. V praktické části jsem zjišťovala míru informovanosti o vlivu fluoru a jeho sloučenin na lidské zdraví. Výzkum byl prováděn formou anonymních dotazníků u rodičů dětí dané věkové skupiny a u zubních lékařů. Vyhodnocené dotazníky byly podkladem k zpracování grafické části. Tato část pak vypovídá o úrovni a formách fluoridové prevence u skupiny šetřených dětí. Pojednává také o znalostech týkajících se fluoru a jeho působení na lidský organizmus u rodičů těchto dětí a u zubních lékařů.
Local and complete fluoridation and it´s influence on dental and general health of older school age children
Keywords: Fluor; fluoridace; fluoróza; chrup; ADHD; prevence; zdraví; Fluore; fluoridation; fluorosis; teeth; ADHD; prevention; health