Konverze rodinné farmy na ekologický způsob hospodaření - Švojgr, Josef (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce je zaměřena na vyhodnocení současného stavu hospodaření a vytvoření plánu přechodu Angus farmy na ekologický způsob hospodaření v rostlinné i živočišné výrobě. V období konverze farmy, které trvá dva roky u orné půdy, luk a pastvin se musí hospodaření uvést do souladu se zákonem č. 344/2011 o ekologickém zemědělství. Teoretická část obsahuje základní informace o historii ekologického zemědělství v ČR, vymezení základních pojmů, jako je např.: ekologické zemědělství, ekofarma, bioprodukt, biopotravina. Další informace pojednávají o hlavních cílech ekologického zemědělství, legislativě, kontrole, certifikaci a v neposlední řadě o státní podpoře ekologického zemědělství. Druhá část práce analyzuje současný stav farmy, u které se popisuje struktura rostlinné výroby, struktura živočišné výroby, používaná technika a agrotechnické operace, personální zajištění, bilance živin, bilance krmiv, používání chemických prostředků a SWOT analýza stávajícího stavu. V poslední části práce se navrhuje struktura rostlinné a živočišné výroby pro konverzi u které se popisuje bilance živin, bilance krmiv, personální zajištění, modernizace provozu, zavedení agroturistiky, ekonomické zhodnocení a SWOT analýza stávajícího stavu po konverzi.
Conversion of family farm on organic farming system
Keywords: Ekologické zemědělství; Konverze; Ekofarma; Bioprodukt; Biopotravina; Certifikace Kontrola; Bilance krmiv; Bilance živin; SWOT analýza; Agroturistika; organic farming; conversion; ecofarm; organic product; organic food; certification; check; balance of nutrients; balance of forage; SWOT analysis; agritourism