Systém řízení pohledávek - Hessová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem diplomové práce je systém řízení pohledávek. Cílem této práce je zmapování způsobů práce s pohledávkami a podání přehledného a uceleného pohledu na možnosti jejich zajištění z hlediska právního, účetního a daňového, řešení problematiky minimalizace nedobytných pohledávek, problematiky vymezení povinností a odpovědností vztahujících se k pohledávkám. Teoretická část diplomové práce se zabývá obecným vymezením pohledávek, kam spadá charakteristika, vznik a ocenění, klasifikace, účetní zachycení a inventarizace pohledávek; pohledávkami po lhůtě splatnosti, možnostmi zajištění pohledávek, opravnými položkami, odpisy pohledávek a postoupením pohledávek. Praktická část diplomové práce je vypracována ve společnosti Oknoplastik, s. r. o. se sídlem v Příbrami. Úvod praktické části je zaměřen na charakteristiku podniku, další kapitoly práce jsou věnovány analýze jednotlivých skupin pohledávek, které společnost eviduje, jejich zajištění, opravným položkám a odpisům. Praktická část je zakončena návrhem na zlepšení systému řízení pohledávek ve společnosti Oknoplastik, s. r. o.
Management system of active debts
Keywords: pohledávka; nedobytná pohledávka; lhůta splatnosti; opravná položka; odpis; zajištění; claim; debt/uncollectible accounts; time-limit/dead line/maturity date; item of correction; depreciation; assurance