Kvalita života u chronicky nemocných dětí - astma bronchiale - Vančurová, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
V mojí práci jsem se zaměřila na problematiku 12-19 letých dětí s onemocněním astma bronchiale. Popsala jsem výskyt, charakteristiku a léčbu onemocnění. Psala jsem o farmakoekonomice astmatu o edukaci dětí lékařem. Mojí první hypotézou bylo, že kvalita života dětí s astma bronchiale je menší, než kvalita života dětí bez astmatu. Chtěla jsem zjistit, jak moc jsou omezování kvůli astmatu ve svém životě oproti svým "zdravým" vrstevníkům. Jestli jsou hodně omezováni ve volnočasových aktivitách jako sportu atd., zda zameškali hodně látky ve škole a jak moc se to podepsalo na jejich prospěchu. Jaký je psychický stav dětí s astmatem. Jestli dodržují dávkování léků a dávkování jim vyhovuje. Druhou hypotézou bylo, že rodiče dětí s astma bronchiale se bojí o své děti více, než rodiče "zdravých" dětí. Ve své práci jsem použila metodu dotazování. Dotazník jsem si vytvořila sama. Na konec dotazníku jsem vložila tabulku, která slouží ke změření kvality života. Tabulka je doplněna ještě o VAS (Visual Analogous Scale), kdy respondent na úsečce označí míru spokojenosti se svým životem. Tato metoda se nazývá SEIQoL (The Schedule for the Evaluation of Individual Quality of Life).
Quality of life of children with chronic diseases - asthma
Keywords: astma bronchiale; alergie; dýchací cesty; asthma; airways; allergy