Matematické soutěže pro nejmladší žáky - Řičicová, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce je vytvoření materiálu, který bude sloužit učitelům na 1. stupni základní školy jako pomůcka nejen pro podnícení zájmu o matematiku, ale i k dalšímu rozvoji matematických schopností nejmladších žáků základní školy. V teoretické části se učitelé seznámí s přehledem matematických soutěží, které se pořádají v tuzemsku a v zahraničí. Tyto soutěže jsou porovnány z různých hledisek - náročnost, typologie příkladů, způsob vypracování (úplné řešení problému × výběr odpovědi z nabídnutých možností). Každá soutěž je stručně popsána a jsou u ní uvedeny vhodné motivační, nebo nějakým způsobem zajímavé úlohy. U každé úlohy nalezne učitel metodický rozbor řešení s komentářem. Praktická část práce obsahuje čtyři pracovní listy (pro 2. - 5. třídu ZŠ), které jsou složené z příkladů z různých soutěží. Tyto pracovní listy byly ověřeny na vybraných základních školách.
Mathematical competitions for the youngest pupils
Keywords: matematika; matematická soutěž; metodický rozbor řešení; pracovní list; 1. stupeň; tuzemské a zahraniční matematické soutěže; Mathematics; mathematical competition; methodical analysis of solutions of tasks; worksheet; primary school; domestic (the Czech Republic) and abroad mathematical competitions