Doporučovací algoritmy - Kuliashova, Veranika (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce je analýza běžné známých doporučovacích algoritmů a jejich využití v e-commerce. Tento výzkum poskytuje přehled o současném stavu oboru, pokud jde o využití doporučovacích systémů v e-shopech a na streamovacích platformách. V práce se použity široce používané doporučovací systémy, jako jsou Kolaborativní Filtrovaní, Content-Based Filtrovaní, and Hybridní filtrovaní. Zde jsou uvedeny teoretická východiska výše uvedených systémů, jakož i jejich problematika, jedinečné vlastnosti, reálné aplikace a jejich rozdíly. Výsledkem praktické části je kolaborativní doporučovací algoritmus napsaný v jazyce Python autorkou této práce se zaměřením na přesnost a efektivitu, s použitím kterého byli udělaný finální doporučeni filmů při uzívaní data setu MovieLens 10M.
Recomendation algorithms
Keywords: Doporučovací algoritmy; doporučení; e-komerce; Python; Recommendation algorithm; recommendations; e-commerce; Python