Problémy spjaté s odchodem z dětského domova do běžného života - Lejsková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce si klade za cíl zjistit, jakým způsobem bývalí dlouhodobí uživatelé dětských domovů řeší problémy v různých oblastech jejich života po odchodu z těchto zařízení. V teoretické části je popsán systém náhradní péče o děti a dospívající v ČR, dále jsem pozornost zaměřila na charakteristiku dětských domovů a odchodů z nich. Výzkumné šetření bylo uskutečněno prostřednictvím rozhovorů s bývalými dlouhodobými uživateli dětských domovů. K dosažení cíle jsem stanovila obecné ukazatele, které vyplývají z teoretických poznatků. Většina zjištění se shodovala s teoretickou částí, pouze oblast bydlení nebyla respondenty hodnocena jako problémová. Šetření poukázalo na chybějící informovanost uživatelů o možné účasti na projektech a návazných službách, které by jim zpočátku mohly pomoci.
Problems connected with the departure from the children´s home to the common life
Keywords: náhradní rodinná péče; ústavní a ochranná výchova; dětský domov; hospitalismus; psychická deprivace; odchod z dětského domova; finanční problémy; potíže s bydlením; vztahové problémy; family foster care; institutional and protection education; children´s home; hospitalism; psychological deprivation; leaving the children´s home; financial problems; housing problems; relationships problems