Antonín Knížek (1890-1974) ve službách demokratického ideálu - Zemanová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce zachycuje život neobyčejného starohradského rodáka, legionáře a učitele Antonína Knížka. Práce je napsána na základě prostudování odborné literatury a osobního fondu Antonína Knížka uloženého v Literárním archivu Památníku národního písemnictví Praha (odloučené pracoviště Staré Hrady). Bakalářská práce je rozdělena na tři tematické části. První reflektuje život Antonína Knížka od narození až po úmrtí. Vzhledem k jeho životním datům (1890-1974) se ho výrazně dotýkaly obě světové války. To se odráželo jak v jeho učitelském a výchovném působení, tak i v jeho díle. Další část pojednává o období, které strávil v československých legiích na Rusi. Díky dochovaným legionářským deníkům se snaží zmapovat Knížkův myšlenkový svět v letech 1917-1920. Třetí a poslední část se zaměřuje na rozmanitou literární tvorbu Antonína Knížka.
Antonín Knížek (1890-1974) in the services of the democratic ideal
Keywords: Antonín Knížek (1890-1974); Staré Hrady; učitel; československé legie; legionář; Rusko; Tomáš Garrigue Masaryk; Podpůrný fond legionářský; Antonín Knížek (1890-1974); Staré Hrady; teacher; Czechoslovak Legion; legionary; Russia; Tomáš Garrigue Masaryk; Legionnaires´Relief Fund