Citová vazba (attachment) u dětí rozvedených rodičů - Ilková, Sandra (Jihočeská univerzita, 2007)
V dnešní době stále více přibývá dětí z rozvedených rodin. Rozvod ovlivňuje děti nejen psychicky, ale ztěžuje i jejich zapojení do společnosti. Děti na základě zkušeností s rodiči navazují své vztahy. Proto se diplomová práce zabývá citovou vazbou u dětí rozvedených rodičů. V teoretické části popisuje teorii citové vazby. Vysvětluje pojem citová vazba, vnitřní pracovní modely a rozdílné typy chování podmíněné citovou vazbou. Na základě těchto poznatků popisuje emocionální vývoj a socializace od prenatálního období do adolescence. Další kapitola popisuje rodinu a její historický vývoj. Charakterizuje funkci a druhy úplných rodin. Na to navazuje kapitola o rozvedené rodině, popisující vliv rozvodu na děti a porozvodové uspořádání. Ve výzkumné části jsou zjišťovány rozdíly v organizaci citové vazby mezi dětmi ve věku 10 až 13 let a rozvedené rodiny, a to pomocí polostrukturovaného interview BISK.
Attachment of children of divorced parents
Keywords: citová vazba; vnitřní pracovní modely; typy chování podmíněné citovou vazbou; rozvedená rodina; úplná rodina; interview BISK; attachment; inner working models; types of behaviour influenced by attachment; divorced family; nuclear family interview BISK