Český důchodový systém a jeho další vývoj ve srovnání s důchodovými systémy vybraných států Evropské unie - Kubišová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem mé diplomové práce je srovnání českého důchodového systému s důchodovými systémy vybraných států Evropské unie. Zaměřuji se také na plánované změny v českém důchodovém systému a ve vybraných státech. Pro srovnání jsem si vybrala 4 státy, a sice Slovenskou republiku, Polsko, Německo a Velkou Británii. Slovenskou republiku, Polsko a Německo jsem zvolila z toho důvodu, že se jedná o státy, které mají důchodové zabezpečení podobné České republice, Velkou Británii jsem zvolila naopak z toho důvodu, že její systém je velmi odlišný. Cílem této práce bylo porovnat důchodové systémy ve vybraných zemích Evropské unie: Slovenské republice, Polsku, Německu a Velké Británii a zmapovat jejich další vývoj. Práce je zaměřena teoreticky a jsou zde popsány pouze důchody, které zabezpečují člověka ve stáří. Na úvod jsem nastínila demografický vývoj, který vede k tomu, že dochází ke změnám v jednotlivých systémech. Dále jsou charakterizovány důchodové systémy ve vybraných státech. Jsou zde uvedeny podmínky účasti na důchodovém zabezpečení, druhy starobních důchodů a podmínky pro nárok na výplatu důchodu. Všechny údaje jsou aktuální k 1. 1. 2012. Pro nastínění vývoje jednotlivých systémů, jsem se ve druhé části práce snažila stručně popsat důchodové reformy a aktuální změny, které nastaly. Ve všech zemích je nutnou podmínkou pro nárok na starobní důchod platit pojistné na důchodové pojištění, proto jsem srovnala výše pojistného v jednotlivých státech, které jsem dále zohlednila v diskuzi. V diskuzi jsem srovnávala vždy jednotlivý stát s Českou republikou, zaměřovala jsem se na aktuální změny a zejména na opt-out systém, který je v České republice plánovaný na příští rok. Snažila jsem se porovnat podmínky, které byly při zavádění tohoto systému zavedeny v jiných státech a které se plánují u nás. Věřím, že práce může být využita odbornou i laickou veřejností pro lepší orientaci v právní úpravě důchodových systémů vybraných zemí.
Czech pension system and its further development compared with pension schemes of selected states of the European Union
Keywords: Důchodové reformy; důchodové systémy v EU; důchodový systém v České republice; důchodový systém v Německu; důchodový systém v Polsku; důchodový systém ve Slovenské republice; důchodový systém ve Velké Británii; opt-out systém; Pension reform; pension systems in European Union; pension system in the Czech Republic; pension system in Germany; pension system in Poland; pension system in the Slovak Republic; pension system in the Great Britain; opt-out system