Zapojení dítěte s ADHD do běžné mateřské školy - Devetterová, Marta (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá tématem zapojení dítěte s ADHD do běžné MŠ. Hlavním cílem práce je pozorování chlapce s ADHD. Sledováno bylo tím, jak se ve školce choval, jaké vztahy s vrstevníky navazoval, jak se zapojoval do skupinové činnosti a jak se toto vše proměňovalo v průběhu jednoho roku . Teoretická část je věnována diagnóze ADHD. Popisuje její příčiny, projevy, vyšetření, léčebná a výchovná opatření ADHD, relaxaci. Dále charakterizuje pedagogiku Franze Ketta, která je velmi vhodná pro práci s dětmi předškolního věku a v prostředí českých mateřských škol se využívá minimálně. V praktické části zachycuji své výstupy, které jsou inspirovány metodikou Franze Ketta a popisuji chování chlapce na jednotlivých sezeních, v průběhu jednoho roku v MŠ. Kromě závěrů plynoucích z pozorování chlapce byly vedeny rozhovory s jeho matkou a pedagogy. Výsledky jsou uvedeny v závěru.
Integrating child with ADHD into regular nursery school
Keywords: pozorování; rozhovor; dítě; ADHD; včlenění; celistvá pedagogika; Franz Kett; předškolní věk; observation; conversation; child; ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder); incorporation; intergrated pedagogy; Franz Kett; pre-school age range