Etická dilemata sociálního pracovníka při práci s nezletilými dětmi na pracovišti OSPOD - Pejšová, Dagmar Alexandra (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá etickými dilematy, které sociální pracovník běžně během práce na OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí) prožívá. Cílem práce je představení OSPOD, představení dokumentů, které s vykovávanou prací souvisejí a etické propojení se sociální prací. Cílem výzkumného šetření je zjištění nejzávažnějších etických dilemat a možnosti jejich řešení. Pro realizaci cíle je použita kvalitativní metoda výzkumu s využitím polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumné šetření je provedeno na pracovišti OSPOD v Českém Krumlově.
The ethical dilemmas of a social worker working with underage children at OSPOD
Keywords: Sociální práce; etika; sociální pracovník; etické dilema; zákon o sociálně-právní ochraně dětí; standardy kvality; Deklarace práv dítěte; Úmluva o právech dítěte; Listina základních práv a svobod; etické kodexy.; Social work; ethics; social worker; ethical dilemma; law on the socio-legal protection of children; quality standards; the Declaration of the Rights of the Child; the Convention on the Rights of the Child; the Charter of Fundamental Rights and Freedoms; ethical codes.