Ovlivnění stresové inkontinence u žen pomocí různých fyzioterapeutických metod - Zerzánková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem mé bakalářské práce je ovlivnění stresové inkontinence u žen, a to pomocí různých fyzioterapeutických metod. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části jsou zpracovány poznatky z fyziologie a anatomie močového ústrojí a pánevního dna. Dále je zde uvedena teorie inkontinence, diagnostika a léčba stresové inkontinence. Stresová inkontinence je stav, při kterém není možné vědomě regulovat odchod moči za zvýšeného nitrobřišního tlaku. Patří mezi jedny z nejčastějších ženských obtíží. Jedná se o multifaktoriální problém, neboť ženám působí fyzické, psychické, sociální, tak i ekonomické problémy. Stresová inkontinence je příznakem, který může mít několik příčin. Za normálních okolností reaguje močová trubice na zvýšení nitrobřišního tlaku zvýšením svého tlaku, jímž je uzavřena. Moč v tomto případě nemůže z močového měchýře uniknout ven. Pokud však močová trubice není ve své fyziologické poloze, což může být způsobeno dysfunkcí svalů dna pánevního, moč nekontrolovatelně uniká. Svaly dna pánevního jsou neodmyslitelnou součástí hlubokého stabilizačního systému. Jsou důležitými stabilizátory celého trupu a společně s bránicí se podílejí na správném dýchání. Stresová inkontinence se vyskytuje ve větší míře u žen vyššího věku, není ale výjimkou, že jí trpí i ženy mnohem mladší. Trpí jí až jedna pětina žen. Problém stresové inkontinence se však nevyhýbá ani mužům. Stresová inkontinence se dělí do tří stupňů dle závažnosti. Mezi rizikové faktory patří například věk, obezita, těhotenství, obstipace, kouření a další. Důležitá je vždy správná diagnostika inkontinence a zvolení vhodné léčby. Stresovou inkontinenci lze léčit pomocí konzervativních i chirurgických metod. Nejčastěji je inkontinence řešena pouze pasivními metodami, užíváním léků a používáním inkontinenčních pomůcek. V nejtěžších případech operativním zákrokem. Ženy mají ale možnost řešit inkontinenci využitím fyzioterapie. Touto léčbou je možné příznaky inkontinence plně odstranit nebo je alespoň zmírnit na únosnou mez. Cvičením lze inkontinenci předcházet. Cílem fyzioterapie je poučit ženy o fungování močových cest a především svalstva pánevního dna. Pomoci jim s tréninkem aktivace a relaxace svalů pánevního dna a jejich zapojení při dýchání společně s bránicí. Důležité je zaměření se na psychiku ženy. Snažíme se o podpoření správného sebevědomí žen. Na ženu musí být nahlíženo komplexně a individuálně. Praktická část bakalářské práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Do výzkumu byly zapojeny dvě pacientky, které trpí stresovou inkontinencí. Byl vypracován vstupní kineziologický rozbor, na jehož základě byla vypracována individuální cvičební jednotka pro každou z pacientek. Závěrem byl vypracován výstupní kineziologický rozbor. Využita byla zejména posturální terapie, terapie plosky nohy, techniky dle Čápové, terapie dle Ludmily Mojžíšové a další. Takto zvolená terapie byla úspěšná a byla pacientkami subjektivně hodnocena pozitivně. Dle pacientek mělo cvičení vliv nejen na problémy spojené s inkontinencí, ale i na zlepšení jejich celkové kondice, jak fyzické, tak psychické.
Influencing of stress urinary incontinence of women by different physioterapy methods
Keywords: stresová inkontinence; pánevní dno; hluboký stabilizační systém; stress incontinence; pelvical floor; core stabilization systém