Význam a realizace hipoterapie a jízdy na koni u osob se zrakovým postižením - Šmejkalová, Michala (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem bakalářské práce je význam a realizace hipoterapie a jízdy na koni u osob se zrakovým postižením. Hipoterapii aktuálně řadíme mezi terapeuticko-formativní postupy využívané i v rámci speciální pedagogiky. Cílem terapie pomocí koně je pozitivním směrem ovlivnit pohybové návyky a svalové dysfunkce, prožívání, jednání a celý socializační proces jedinců se speciálními potřebami. Zrakové postižení limituje jedince především v oblasti přístupu k informacím a samostatné mobilitě. Hipoterapie a jízda na koni může kladným způsobem vstupovat do budování kompetencí, které u jedince s postižením zraku kompenzují zmíněné limity a tak se podílet na jeho rozvoji i zlepšování kvality jeho života. Cílem bakalářské práce je na podkladě shromážděného aktuálního poznání provést kvalitativní analýzu v designu případové studie, která se zaměřuje na popis významu a specifik realizace hipoterapie a jízdy na koni u osob se zrakovým postižením. Pro naplnění formulovaného cíle byla data sbírána prostřednictvím analýzy dokumentů, hloubkových rozhovorů a pozorování. Způsob výběru vzorku byl v souladu se zvoleným postupem záměrný. Výběrový soubor tvořila osoba s postižením zraku zabývající se parajezdectvím, konkrétně paradrezurou na mezinárodní úrovni. V souladu s hlavním cílem je formulován dílčí cíl a to vytvoření přehledu doporučených opatření, který souvisí s bezpečnou realizací hipoterapie či jízdy na koni osobami se zrakovým postižením. Na základě kvalitativního šetření bylo zjištěno, že hipoterapie a jízda na koni má pro osoby se zrakovým postižením konkrétní význam zejména v oblasti samostatné mobility a socializačního procesu a tak pozitivně ovlivňuje celkový vývoj a psychiku jedince. Text popisuje specifika realizace hipoterapie a jízdy na koni osobami se zrakovým postižením. Vytvořený ucelený přehled tématiky může být využitelný pro osoby s postižením zraku či osoby, případně instituce se zájmem o hipoterapii a jízdu na koni pro osoby zrakově znevýhodněné.
Importance and execution of hippotherapy and horse riding with regard to visually impaired people
Keywords: Hipoterapie; jízda na koni; zrakové postižení; parajezdectví; Hippotherapy; horse riding; visual impairment; para-equestrianism