Počet somatických buněk v syrovém kravském mléce v souvislosti s použitými metodami prevence mastitid - Míková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá počtem somatických buněk (PSB) v syrovém kravském mléce v souvislosti s použitými metodami prevence mastitid. V průběhu let 2005 a 2006 byly sledovány hodnoty počtu somatických buněk v syrovém kravském mléce u čtyř chovů dojnic. Jednalo se o chovy, které se od sebe lišily způsobem chovu (stájový, letní pastva), technologií ustájení a dojení. Počet somatických buněk v bazénových vzorcích mléka byl stanoven podle ČSN EN ISO 133366 - 3 Mléko - stanovení počtu somatických buněk, část 3: Fluoro-opto-elektronická metoda. Nejnižší průměrné hodnoty PSB (156,3 {·} 10{³} {·} mlˉ{¹}) vykazoval chov používající letní pastvu (volné kotcové stelivové ustájení). Chov s vazným stelivovým ustájením, nevyužívající pastvu (PSB 277,3 {·} 10{³} {·} mlˉ{¹}) a chov s volným roštovým bezstelivovým ustájením, nevyužívající pastu (PSB 277,4 {·}10{³} {·} mlˉ{¹}) měly problémy především s nedostatečnou hygienou stáje a hygienou dojení. Nejvyšší průměrné hodnoty PSB byly zjištěny v chovu s volným boxovým stelivovým ustájením bez použití pastvy (289,1 {·} 10{³} {·} mlˉ{¹}), kde byly současně prokázány nedostatky v krmení (zkrmování plesnivé siláže) a vyšší prašnost prostředí. Byl prokázán statisticky významný rozdíl (P<0,001) mezi chovem používajícím pastvu a chovy, které letní pastvu nevyužívají. Jako hlavní nedostatky v prevenci mastitid u všech sledovaných chovů lze označit používání jedné utěrky pro více dojnic při toaletě vemene, nepoužívání predippingu, nedostatky v hygieně ustájení a dojení, zkrmování zaplísněného krmiva u jednoho z chovů a nedostatečné brakování nevyléčitelných dojnic.
Somatic cell count in raw cow milk in relation to the used methods of mastitis prevention
Keywords: syrové kravské mléko; počet somatických buněk; technologie chovu; raw cow milk; somatic cell count; technology of breeding