Zum Zeitgeist in ausgewählten Dramen Arthur Schnitzlers - Lacušová, Mária (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá analýzou vybraných děl známého rakouského spisovatele Arthura Schnitzlera. Pro účely vyobrazení ducha doby byla použita dramata Anatol a Rej (Reigen). Vlastní analýze děl předchází teoretická část s bližším popisem sociálně ? historické situace ve Vídni na přelomu 19. a 20. století. Součástí hlavní části práce je krátké pojednání o významu cyklu jednoaktovek v tvorbě autora děl, analýza dramat samotných a charakteristika postav, na jejichž základě jsou vyvozeny závěry o obrazu viktoriánské společnosti, kterým se autor v dělech zabývá. Část poslední uzavírá obě analýzy a nabízí náčrt obrazu a popis ducha společnosti, jako je ho možné vyvodit na základě obou Schnitzlerova dramata jejich porovnání se sociologicko-historickými znalostmi o této době.
The Zeitgeist in selected Dramas of Arthur Schnitzler
O duchu doby ve vybraných dramatech Arthura Schnitzlera
Keywords: fin de si?cle; Vídeňská moderna; dekadence; duch doby; charakteristika postav a obraz viktoriánské společnosti ve Vídni kolem 1900 Arthur Schnitzler a Anatol; Rej (Reigen); fin de si?cle; Viennese Modernism; decadence; zeitgeist; characters characteristics and the image of Victorian society in Vienna around 1900; Arthur Schnitzler and Anatole; Reigen