Textil jako specifické médium ve výtvarných činnostech na II. stupni ZŠ (prakticko-teoretická práce) - Štěrbová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá textilem jako specifickým médiem ve výtvarné výchově na druhém stupni základní školy. Teoretická část popisuje roli textilu v kultuře. Zabývá se jeho využitím v umělecké tvorbě a popisuje ho v historickém kontextu. Zároveň zachycuje práci významných textilních výtvarnic a pedagožek Karly Cikánové, Jany Skarlantové a Taťány Šteiglové. Zdůrazňuje přednosti a didaktický aspekt použití textilu ve výtvarných činnostech a reflektuje možnosti výtvarného textilního vzdělávání v České republice. Praktická část obsahuje osm autorských lekcí zaměřených na využití textilu ve výtvarné výchově na druhém stupni základní školy. Součástí je také jejich částečná realizace a reflexe.
Textiles as a specific medium in art activities at 2nd degree of primary (practical-theoretical thesis)
Keywords: Žáci; učitel; textil; výtvarné lekce; 2. stupeň ZŠ; výtvarná výchova; Pupils; teacher; textile; art lessons; second grade of elementary school; art