Stylizace mluvenosti v románech Kateřiny Tučkové - Vargová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této diplomové práce je jazyková analýza dvou románů současné české spisovatelky Kateřiny Tučkové, Vyhnání Gerty Schnirch (2009) a Žítkovské bohyně (2012). Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zaobírá stylem umělecké literatury - jeho stručnou charakteristikou, textovou výstavbou a stylovou normou uměleckých děl. Následující kapitola pojednává o diferenciaci a stratifikaci národního jazyka, dále je nastíněna problematika mluvenosti a psanosti a dílo Kateřiny Tučkové. Část praktická je již zaměřena na vlastní rozbor, který sleduje čtyři jazykové roviny - hláskosloví, tvarosloví, syntax a lexikum. Zájem je věnován především příznakovým jazykovým prostředkům, jež se odlišují od výrazů neutrálních, neexpresivních či spisovných. Závěrečná shrnutí, uvedená pod každou jednotlivou kapitolou, se zaměřují na nejfrekventovanější jazykové prostředky.
Stylization of Language in Novels of Katerina Tuckova
Keywords: stylistika; jazyková analýza; funkční styl umělecké literatury; příznakové jazykové prostředky; stylizace mluvenosti; stylistics; linguistic analysis; functional style of artistic literature; marked linguistic means; stylization of spoken form of language