Aplikace etiky v sociální práci při práci s romským klientem v NZDM Cross Strakonice - Viehmannová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá aplikací etiky v sociální práci v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Cross ve Strakonicích, kde cílovou skupinu tvoří převážně romští klienti. Práce je členěna na tři hlavní části. První kapitola se zabývá problematikou Romských občanů, od historie až po sociální situaci romského etnika, která jde do jisté míry ruku v ruce s otázkou vzdělávání Romů v českém školství. Druhá kapitola má za úkol představit Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Cross, seznámit s posláním organizace, jejími principy, cíly a cílovou skupinou, která se velmi často nachází v nepříznivých životních a sociálních situací. Ve třetí kapitole, která je ústřední částí diplomové práce v oblasti morálního počínání sociálních pracovníků, se soustředím na význam, potřebnost a uplatnění etiky v sociální práci, konkrétně při práci s romskými klienty NZDM CROSS.
Application of ethics in social work when working with Romany clients in NZDM Cross Strakonice
Keywords: Romové; NZDM; sociální práce; sociální pracovník; etika; etické dilema; etické teorie; Romany people; open door youth club; social work; social worker; ethics; ethic dilemma; ethic theories