Krizové centrum pro děti a rodinu v Jihočeském kraji v rámci intervenční péče - Voldřichová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Má diplomová práce na téma ''Krizové centrum pro děti a rodinu v jihočeském kraji v rámci intervenční péče'' má charakter výzkumný. Tato práce je rozdělena do dvou velkých částí a skládá se z teoretické a praktické části. Teoretická část je dělena do pěti hlavních kapitol. První kapitola se zabývá Krizovým centrem pro děti a rodinu v Jihočeském kraji. Druhá kapitola je věnována Syndromu CAN. Třetí kapitola se zabývá nejdůležitější legislativou řešící porušování základních dětský práv. Ve čtvrté kapitole se zaměřuji na rodinu. Poslední kapitola je věnována rozvodům, závažným sporům o dítě, řešení rozvodových sporů v Krizovým centru. Praktická část je zaměřena na výzkum. Cílem práce bylo zjistit do jaké míry se realizuje intervenční péče v práci Krizového centra pro děti a rodinu v Jihočeském kraji v době rozvodu a po rozvodu. V 1.hypotéze jsem předpokládala, že klienti, kteří využili pomoc rodinám v obtížné životní situaci v Krizovém centru pro děti a rodinu v Jihočeském kraji, si dokázali zachovat úlohu svého rodičovství i po rozvodu a ukončili konflikty a manipulování s dítětem. V 2. hypotéze jsem předpokládala, že klienti si dokázali zachovat úlohu svého rodičovství i po rozvodu a ukončili konflikty a manipulování s dítětem bez ohledu na to zda jsou sezdaní, rozvedení nebo nesezdaní a zda společně pečují o vlastní nebo adoptované dítě. Pro potvrzení či vyvrácení stanovené hypotézy jsem použila metodu dotazníku. Dotazníky byly určeny pracovníkům Krizového centra pro děti a rodinu, klientům Krizového centra pro děti a rodinu v Jihočeském kraji a veřejnosti.Vypracovala jsem pro každou skupinu jeden dotazník. Celkem bylo rozdáno 115 dotazníků. Z tohoto množství dotazníku se mi vrátily všechny. Návratnost tedy byla 100%. Na konci praktické části jsou vyhodnoceny položené hypotézy. Hypotézy se potvrdily. V závěru práce jsou zahrnuty poznatky z teoretické a praktické části. V poslední části jsou přílohy, které se týkají daného problémů (např. Mezinárodní spolupráce v péči o dítě, kasuistika, leták Krizového centra pro děti a rodinu v Jihočeském kraji).
The Crisis centre for children and family in the South Bohemian Region within an intervention care
Keywords: Krizové centrum; Rodina; Rozvod; Syndrom CAN; Mediace; Crisis centre; Family; Divorce; Child abuse and neglect; Mediation