Návrh koncepce hospodaření s jelení zvěří na Kaplicku - Bodnár, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním cílem diplomové práce bylo vyhodnotit současný stav chovu jelena lesního (Cervus elaphus) na Kaplicku a navrhnout koncepci hospodaření s jelení zvěří na příští myslivecká období. V průběhu 2 roků výzkumného úkolu bylo obodováno 23 medailových jelenů a 17 medailových shozů. Takový počet medailových trofejí vyvrací veškeré argumenty o nekvalitní populaci jelenů v Novohradských horách a nutnosti její likvidace. Dále bylo za dvě lovecké sezóny shromážděno 50 čelistí holé jelení zvěře. Věková struktura určená podle předložených čelistí dokázala skutečnost, že v populaci výrazně převládá mladá zvěř. Poměr pohlaví v populaci je ve prospěch samičí zvěře, což dokázala analýza výsledků sčítání a výše lovu v jednotlivých letech. V průběhu práce jsem dospěl k závěru, že nejvhodnějším řešením v chovu jelení zvěře je založení Oblasti chovu jelena lesního Novohradské hory.
The concept proposal of the red deer population management in the Kaplice region
Keywords: jelen lesní; Novohradské hory; trofeje jelena lesního; oblast chovu jelena lesního; red deer; Novohradské hory; red deer trophies; red deer breeding region